onsdag den 19. november 2014

Comfort Food

Synes det kan være virkeligt svært at få øje på, hvad der er sådan rigtigt fantastisk ved efteråret. Jo de gyldne farver er da meget skønne, men altså mest i solskin. Når landet, som nu, har ligget hen i tusmørke i en uges tid, eller sådan mærkes det i alle tilfælde, så er jeg sådan set klar til at hoppe på et fly ud i verden for at finde noget solgaranti eller i det mindste bare noget seriøs blå himmel.

Til gengæld har jeg det med at glemme, at det kølige vejr, altså når det er tørvejr, har den umådelige fordel, at terrassen pludselig kan virke som et kæmpe køleskab eller en chill-blaster i værste fald. Som fx her til aften, hvor jeg havde besluttet at opfinde en lille ny og ikke mindst nem dessert. Ikke fordi det var en banebrydende opfindelse på nogen måde, men den klassiske vanillemættede panna cotta fik sig i dag en ny bedste ven i den gelé, som jeg lavede på basis af Frederiksdal kirsebærvin. Slet ikke dårligt. Den fede fløde og den let syrlige kirsebærvin spillede smukt op imod hinanden. Granatæblekernerne på toppen var på mange måder helt overflødige og måske i virkeligheden også lidt misvisende, men jeg kunne ikke nære mig, da det så så pænt ud. Glemmer altid lidt hvor meget husblas, der skal bruges til hvor meget væske, så lykkelig er jeg, når jeg hopper ind på Dr Oetkers hjemmeside for at tjekke antallet af blade og finde den ønskede information.



Men man starter jo ikke med desserten vel? Forinden da var der jo lige en aftensmad at tænke på også. Suppe er for mig det perfekte comfort food en halvkold efterårsdag som i dag. Så ud af køleskabet sprang et lille hokkaido-græskar, et par løg, gulerødder og kartofler. Den 'hellige treenighed': hvidløg, chili (fra Frosts Favoritter) og ingefær måtte også med til festen, og i dagens anledning et sjat piskefløde .... Og vupti, en smuk orange-gul suppe ned lidt skarphed og kant var født og sammen med suppen var der langtidshævede grovboller, rester fra morgenmaden. Opskrifter? I kan få sådan-cirka-gør-man i stedet. Lav tern af græskaren. Tern af et par kartofler og et par gulerødder. Pil nogle helt almindelige gule løg og skær dem i tern. Hak et par fed hvidløg med og riv en 'tommelfinger' ingefær eller deromkring. Svits nu løg og hvidløg i noget olivenolie. Tilsæt grøntsagerne i tern, revet ingefær og chili og svits det hele med. Tilsæt noget godt kyllinge bouillon og lidt vand og lad nu suppen koge mør. Tilsæt friskkværnet peber, måske lidt salt og så en sjat piskefløde inden retten blendes med en stavblender til en lækker cremet suppe. Server rygende varmt og gerne med noget godt brød til. Fortsat god medvind derude. Efteråret er vist kommet for at blive.    



Ingen kommentarer:

Send en kommentar