lørdag den 8. august 2015

Syltetid - giv det en chance!



Hvis man skulle tro på magasinerne, så er vi alle lige nu i fuld sving med at sylte til den helt store guldmedalje. For vi er i sensommeren, og bærbuske og frugttræer står klar med alle deres friske og velsmagende gaver, klar til at blive plukket. 

For bare en generation eller to siden syltede enhver god husmor. Primært for at strække budgettet. Hun stillede soldaterrækker af kogte glas op på køkkenbordet, skyllede dem med lidt atamon for at holde muggen på afstand og kunne så til sidst stolt sætte dem i spisekammeret eller fadeburet, så der var noget at tage ned fra hylden i løbet af året. - Kommer lige i tanke om, at jeg i øvrigt har en veninde, der HAR sådan et køligt og mørkt spisekammer, og jeg er svært misundelig på dig Lise ... 

Nå men altså, i dag handler det med at sylte om noget andet end lige økonomien. For nogen i alle tilfælde. I supermarkedet kan vi jo tage præcis det ned ad hylderne, som vi gerne vil have. Øko-hindbærsyltetøj. Agurkesalat. Syltede rødbeder og asier. Vi samler heller ikke helt til huse på samme måde som tidligere. Vi køber et nyt glas syltetøj, når det forrige er blevet tømt. Nemt og pladsbesparende og ikke noget, der som sådan har med den samlede økonomi at gøre. Sylter vi kvinder i dag, gør vi det, tror jeg, af helt andre grunde:
  • For at signalere overskud. At sylte er sådan lidt slow cooking ift en travl hverdag, hvor vi plejer bare at købe tingene
  • Fordi man sætter pris på god mad og god smag
  • For at undgå unødige tilsætningsstoffer
  • For at eksperimentere lidt i køkkenet og måske finde på smagssammensætninger, der ikke findes i supermarkederne



Det er nemt at have fordomme, men fakta ift det at sylte er (synes jeg af alle mennesker, der ALDRIG har brugt megen tid eller energi på det): 
  • at det er meget hurtigere og nemmere, end man skulle tro
  • at det ikke behøver være et større udstyrsstykke med behov for adskillige hyldemeter bagefter i køkken eller kælder
  • at man nemt kan drible udenom Atamon og anden konservering
  • at man ikke behøver at designe egne etiketter eller sy små fine stof'huer' til glasene, selvom Femina og Hjemmet godt kunne finde på at lægge op til det
  • at det er helt fantastisk lækkert at kunne stille syltetøj på morgenbordet, måske endda stadig lunt, eller servere sammen med pandekager en søndag eftermiddag
  • at det kan være en lille kærlighedserklæring i sig selv, at tage noget hjemmelavet med som en værtindegave. Næste gang kunne det måske være et glas hjemmelavet chutney
Så mit sylte-opråb til folket i dag skal være:
  • Kom i gang!
  • Giv det en chance!
  • Hop gerne over, hvor gærdet er lavest!
For det er ikke nødvendigt at sylte flere kilo af bær ad gangen. Det tager jo ikke så lang tid, så hvorfor ikke bare lave af 200 gram bær og så helt undgå atamon og andre uvelkomne konserveringsmidler? Og hvad er der i vejen for at købe en pose på frost? Det kan godt være de bær ikke er plukket i egen have og måske ikke engang er danske, men de kommer alligevel til at sprede en skønherlig duft i hele huset, når beriget med sukker og vanille. Nej, det er måske ikke som på farmors tid eller som Femina lægger op til, men mindre kan så også gøre det!

Dansukker har en sylteskole liggende på nettet med opskrifter og inspiration. Her kan du også finde en mærkat-automat, hvis du alligevel får lyst til at lave små søde etiketter.

Deres grundopskrift på syltetøj lyder sådan her:
2 l bær
1 kg Dansukker Syltesukker
Mindre mængde syltetøj 
500 g bær
3 dl Dansukker Syltesukker
Mindre sødt syltetøj 
4 l bær
1 kg Dansukker Syltesukker
OBS! Her kan det være nødvendigt at forlænge kogetiden.
Skyl og rens bærrene. Bland bær (store bær deles) og syltesukker i en gryde, og lad det koge i 3-10 minutter alt afhængig af bærtype. Syltetøjet må ikke blive for fast, men heller ikke for flydende. Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.

Rimmers hindbærsyltetøj med ingefær
  • Find en god opskrift på hindbærsyltetøj og hold noget af sukkeret tilbage og smag i stedet til til sidst i processen.
  • Når færdigkogt, riv frisk ingefær i de lune hindbær, og smør ud på et godt stykke brød, uhmmm!







Ingen kommentarer:

Send en kommentar