tirsdag den 20. januar 2015

Unika - Arla's succesrige mikro-mejeri-projekt

Vi skal ikke overraskende en tur ind i Torvehallerne i København, og er det ikke så tit I kommer den vej forbi, så er der ingen grund til at fortvivle, men det vender jeg lige tilbage til.

Vi skal forbi Unika, den skønneste lille ostebutik i hallerne. Og det er Arla, den store 'stygge' mejerikoncern, der overraskende nok står bag dette velsmagende varemærke.

Unika ostene startede som et pilot-projekt. Landets bedste kokke var ikke tilbøjelige til at købe de oste, som stod på hylderne i supermarkederne. De ville gerne kunne servere danske oste for deres gæster, som var alt andet end mainstream. De ville mest af alt have små skæve produktioner fra vores oste-ildsjæle, og dem har vi faktisk nogle stykker af. Hvad der dengang i 2002 startede som et innovationsprojekt mellem gourmetkokke og Arla er heldigvis fortsat og med stor succes. Derfor er det ikke bare Torvehallerne, men også en lang række af delikatesseforretninger og supermarkeder, der i dag kan tilbyde Unikas oste, friskvarer, blandt andet deres syndige double cream (48%) samt smør. 

Det kan godt anbefales at holde lidt øje med Unika i Torvehallerne. For ind imellem har de oste på hylden, der pga. deres eksperimentielle karakter udelukkende er at finde dér, samt på et begrænset antal restauranter. Sådan et par oste var jeg lige heldig at komme i besiddelse af her den anden dag, en mørk og regnfuld mandag i januar, som ligefrem skriger på selvforkælelse.





Gnalling-osten fra ostemester Lonnie fra Troldhede Mejeri er én af de mere kendte Unika oste. I mandags (d. 19. jan. '14) lå der så to nye varianter af den. Om den med øl og/eller den med kirsebær bliver indlemmet i Unika-familien eller om de bare ender som et eksperiment, vil jo vise sig. Men jeg kan i alle tilfælde anbefale dem begge på det varmeste. Fælles for en gnalling-ost er, at den er en lidt tør ost. Til gengæld smelter den som chokolade på tungen og efterlader en intens smag af smør, passionsfrugt og ananas. Om der er flere at finde derinde lige nu, kan jeg desværre ikke love. Men man kan jo altid spørge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar